Μαθήματα Αγγλικών στο Σπίτι vs. Μαθήματα σε Φροντιστήριο Αγγλικών: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

 

Το συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί αρκετούς εκπαιδευόμενους αλλά και γονείς μαθητών. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς το να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε μαθήματα αγγλικών στο σπίτι ή σε ένα φροντιστήριο αγγλικών, στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, δεν είναι και η πιο απλή διαδικασία. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα κάθε εναλλακτικής πρότασης, προκειμένου να σας καθοδηγήσουμε στη σωστή απόφαση.

Μαθήματα Αγγλικών στο σπίτι

Απουσία ανταγωνισμού
Τα μαθήματα αγγλικών στο σπίτι είναι διαθέσιμα σε όλους, ανεξαρτήτως περιοχής, ηλικιακής ομάδας ή μαθησιακού επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε μαθητής μπορεί να ξεκινήσει από το μηδέν, χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού που ενδέχεται να νιώσει σε μια τάξη, ειδικά αν βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Για παράδειγμα, πολύ συχνά οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι αισθάνονται μειονεκτικά σε ένα τμήμα με νεότερους, αρχάριους μαθητές και αυτό τους αποθαρρύνει από το να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν.

Ευελιξία
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, η πρόσβαση σε κάποιο φροντιστήριο αγγλικών στην Αθήνα αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εκμάθηση αγγλικών, ιδίως αν δεν υπάρχουν κοντινές εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα, και το χρονικό περιθώριο του κάθε μαθητή, ειδικά αν σπουδάζει ή εργάζεται, μπορεί επίσης να περιπλέξει την κατάσταση. Μέσω της ευελιξίας των online μαθημάτων, ωστόσο, τα παραπάνω μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Μείωση κόστους
Καθώς με τα μαθήματα αγγλικών στο σπίτι, τα έξοδα μετακίνησης ουσιαστικά μηδενίζονται, μειώνεται επίσης αισθητά και το συνολικό κόστος. Χρήματα που θα ξοδεύονταν σε βενζίνη ή εισιτήρια ΜΜΕ μπορούν να διατεθούν για επιπλέον μαθήματα, βιβλία και πολλά ακόμη.

Αποδοτική εκμάθηση
Παρακάμπτοντας όλα τα εμπόδια που προαναφέρθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκεντρωθούν πλήρως στο μάθημα χωρίς περισπασμούς και δεύτερες σκέψεις. Όπως είναι επόμενο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται και η αποδοτικότητα της διδασκαλίας. Όντας επικεντρωμένοι σε κάθε λεπτομέρεια, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν καλύτερα αυτά που μαθαίνουν.

 

Φροντιστήριο Αγγλικών

Αμεσότητα
Όσο κι αν αγαπάμε την τεχνολογία και βασιζόμαστε σε αυτήν για τόσα πολλά πράγματα, η δια ζώσης επαφή θα προσφέρει πάντα ένα υψηλότερο επίπεδο αμεσότητας, το οποίο για πολλούς ανθρώπους είναι τρομερά σημαντικό. Σε ένα φροντιστήριο αγγλικών, ο καθηγητής βρίσκεται μπροστά στον μαθητή. Μια ερώτηση μπορεί να απαντηθεί άμεσα, ενώ ο μαθητής έχει την ευκαιρία να βιώσει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία με όλες τις αισθήσεις του. Πράγμα που φυσικά έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των μαθημάτων.

Ισχυρό κίνητρο
Σε κάθε νέα φάση εκμάθησης, είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που μπορεί να μειώσουν το κίνητρο ή το ενδιαφέρον του μαθητή. Όμως σε ένα περιβάλλον φροντιστηρίου, ο συντελεστής αυτός μπορεί να περιοριστεί. Το πάθος των καθηγητών, η προσήλωση των υπόλοιπων μαθητών ή ακόμη και τα οπτικά ερεθίσματα μιας τάξης μπορούν να δώσουν στον μαθητή την ώθηση να συνεχίσει, παρά τις όποιες δυσκολίες ίσως αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μια μορφή έμπνευσης που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.

Αίσθηση της κοινότητας
Σε ένα φροντιστήριο δημιουργείται αναπόφευκτα μια κοινότητα που αποτελείται τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές. Αν μάλιστα μιλάμε για ένα φροντιστήριο αγγλικών στην Αθήνα, τότε συζητάμε για μια τεράστια κοινότητα ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες, οι οποίοι όμως μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για τη μάθηση. Συνεπώς, οι μαθητές αυτοί μπορούν να ανταλλάσσουν πολύτιμες απόψεις και σχόλια σχετικά με τη διεξαγωγή του μαθήματος.

Αλληλοβοήθεια
Εκτός από το να ανταλλάξουν σχόλια και απόψεις, σε ένα φροντιστήριο αγγλικών οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν και group μελέτης με σκοπό να βοηθήσουν σημαντικά ο ένας τον άλλον στους τομείς που τους είναι απαραίτητο, ακόμη και πέραν των ωρών διδασκαλίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς κάθε μαθητής βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και ο συνδυασμός τους δύναται να προσφέρει μια εντελώς νέα – και δυναμική – προσέγγιση της διδακτέας ύλης.

Έχοντας λοιπόν αναλύσει τα χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής, ποια πιστεύετε ότι είναι η ιδανικότερη για εσάς; Στο τέλος της ημέρας, η απόφαση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες!